It alderbêste dan mar!

Als Friezen elkaar uitzwaaien, is dat niet met adieu, adios of inchallah, maar eenvoudig met: it alderbêste dan mar. (het allerbeste dan maar!) En zo voelt het ook voor mij: met deze cd zwaaien we elkaar uit; Friesland en ik. It alderbêste dan mar!

Op de cd staan 16 songs, die ik de afgelopen jaren heb geschreven. Anders dan de vorige cd It suzjen fan ‘e stilte, gaat het niet om bestaande, bekende nummers uit de top 2000, die in het fries vertaald zijn, maar om eigen zelf gemaakte liedjes met een verdrietige en soms ook een ronduit wrange, venijnige en soms vileine lading, waarvan sommige teksten (zoals ‘de lêste ear’) opeens griezelig voorspellend blijken te zijn geweest.

De cd It alderbêste dan mar! is te bestellen via onderstaand formulier.

  Je naam (verplicht)

  Je e-mailadres (verplicht)

  Je adres en huisnummer (verplicht)

  Je postcode (verplicht)

  Je woonplaats (verplicht)

  Je telefoonnummer

  Ik wil de volgende zaken bestellen

  Je bericht voor Gerard

  Anti Spam
  captcha

  Vul hier de bovenstaande tekens in (verplicht)

  Daarbij wist ik één ding heel zeker: ik wilde de songs de mooist muzikale begeleiding meegeven, zodat ook zonder kennis van het fries mensen van de muziek zouden kunnen genieten.

  En zo had ik tijdens het begin van de tweede corona-golf oktober 2020 dertig demo’s opgenomen, waarmee ik helemaal naar Boxmeer reed om ze aan een zekere BJ Baartmans te kunnen laten horen. Want dat was het tweede, waarvan ik me wilde verzekeren: de medewerking van Mike Roelofs op toetsen en van BJ Baartmans op gitaar. Maar zonder de muzikale en mentale steun van Grace-lid Taco Osinga was het nooit gelukt. Niet alleen vanwege zijn betrouwbare basspel, maar ook om zijn warme stem, waarvan ik hoopte, dat die net zo mooi met mijn stem zou harmonieren als op it sûzjen fan ‘e stilte. En tenslotte ‘good old’ Piet Dijkstra op zijn reusachtige conga’s.

  En dit is het uiteindelijk geworden It alderbêste dan mar! https://open.spotify.com/embed/album/50tzBhJoB4ZHxi9d3He0pn?utm_source=generator

  En ik ben Mike, BJ, Taco en Piet ontzettend dankbaar voor hun muzikale inzet, voor hun absoluut vertrouwen in dit project en voor hun menselijke betrokkenheid. En ik beschouw het als een groot wonder, dat uitgerekend in de lockdown-periode tijdens de tweede corona-golf  deze cd tot stand is gekomen.

  Na de uitzending van het interview in de serie ‘Uitgepreekt’ op 28 juni dit jaar https://www.uitzendinggemist.net/aflevering/557642/Uitgepreekt.html# hebben we van het lied Lit my skûlje een eenvoudige videoclip gemaakt. In dit lied hoor je Taco met begeleiding van Mike Roelofs, toetsen en B.J. Baartmans, gitaren. Luister en kijk daarom naar de clip, waarin een hert dat ternauwernood aan de jacht ontkomen is (psalm 42), de hoofdrol speelt en ik als figurant fungeer. Met de handen in de zakken, ware het niet dat die preventief voor het interview waren dichtgenaaid.

  It alderbêste dan mar! Gerard Rinsma

  Lit my skûlje