Probeer je voor te stellen: Imagine op nr. 1 in de Top 2000

PROBEER JE VOOR TE STELLEN: IMAGINE OP NR. 1

Ik weet nog goed, toen ik het lied voor het eerst hoorde. Ik zat in de brugklas en moest elke dag een uur heen en terug fietsen. En kwam dan vrijdags net te laat thuis om de daverende dertig (de hilversumse concurrent van de Veronica Top 40) te kunnen beluisteren.

En daarom ging ik vrijdags soms even op bezoek bij mijn oma, die op een steenworp afstand van school woonde. En veronica top 40 1971001met haar bandrecorder in de aanslag zat ik te wachten om de nieuwe binnenkomers  – zo werden de plaatjes genoemd, die voor het eerst in de hitparade verschenen – te kunnen opnemen. En ik herinner me nog hoe de stem van Felix Meurders van enthousiasme oversloeg, toen hij de hoogste nieuweling van 5 november aankondigde. Zo ondersteboven, zo bekende hij voor de radio, was hij van de nieuwe song van John Lennon. En nu 44 jaar later staat het nummer op nummer 1 in de Top2000 van 2015.
Mijn engels was toen nog niet zo goed, dat ik het hele lied kon volgen en daarom heb ik lang gedacht dat het een ‘atheistisch’ lied was.  En toen ik het later eens in een kerkdienst zong, bleken er een aantal gemeenteleden in dezelfde veronderstelling te leven. En dat het om die reden niet zou passen in een Top 2000 kerkdienst.
Maar zo schrijft top 2000 pionier ds. Onvlee (in het dagelijks leven marine- en internetpredikant)  in een van zijn blogs:

“Het is een schitterend nummer. Ik ben er blij mee. Wat mij betreft past het dus ook prima in een kerkdienst. Maar de zin ‘and no religion too’, dan? Dat is toch tegen geloof? Er staat letterlijk ‘religion’, religie, niet ‘faith’ , geloof.” legt Onvlee uit. “Zelfs als gelovige en dominee kan ik deze zin weJohn_Lennon_Imagine_1971_cropl hebben. Religie, godsdienst, geloof kan hele nare vormen hebben. We zien terroristen die uit naam van de Islam handelen, maar er zijn in alle religies wel voorbeelden te vinden van onmenselijk gedrag. Ook in het christendom komt geweld voor. Iets wat in principe goed bedoeld is: geloof, maar ook liefde, kan ontaarden. Dat kan gebeuren als de vorm belangrijker wordt dan de inhoud. Of wanneer het eigen gelijk belangrijker wordt dan de vrijheid van een ander om zelf keuzes te maken. Geloof, vraagt net als liefde en vriendschap om kwetsbaarheid. Dat ik me laat inspireren door geloof, betekent nog niet dat een ander dat ook moet.
Ik ben eigenwijs genoeg om wel te geloven in de hemel, die denk ik me in. De hel, geef ik eerlijk toe, daar kan ik me niets bij voorstellen. Of het moet het leven op aarde zijn, voor sommigen. Voor hen hoop ik stiekem zeker dat er een hemel is. Je mag zeggen dat ik een dromer ben…
Afgelopen week zongen we het met zo’n twintig bemanningsleden aan boord van Zr. Ms. Rotterdam. Hier zie je hoe het vooraf geoefend wordt…

En zelf heb ik voor de kerstmusical ‘Een droom van een zoon’ deze vertaling gemaakt.

Probeer je voor te stellenimagine john lennon
ook al weet je nog niet hoe
Geen hemel in de verte
de hel voorgoed taboe.

Probeer je voor te stellen:

Geluk binnen handbereik
Probeer je voor te stellen:
zo moeilijk kan het toch niet zijn.

Geen reden meer om te doden,
geen angst meer en geen pijn.
Probeer je voor te stellen:
Vrede binnen handbereik

Okee, noem me maar een dromer
Zoals Jozef indertijd
Maar ik hoop dat eens de dag zal komen
en de wereld voorgoed bevrijd

Probeer je voor te stellen:
ook al lijkt het ongerijmd:
geen hebzucht meer en geen honger
geen geld dat in zakken verdwijnt

Probeer je voor te stellen:
Een hemel binnen handbereik
Okee, noem me maar een dromer

En schiet me,als je wilt, maar dood.
Maar ik hoop dat eens de dag zal komen
dat heel de wereld zal delen
in mijn droom.