‘In Earme Band’: na 28 jaar nu op CD

GYSBERT was een band uit Gorredijk, die in de jaren tachtig drie platen(o.a. met De Waarman fan de Gordyk) maakte en een bescheiden bekendheid ge-noot in het folk-circuit.
Bandlid Hans Jonker bracht Gysbert destijds in aanraking met koperblaasmusici van het conservatorium. Op hun tweede elpee, getiteld Frisipaasje, werd al één nummer samen opgenomen (‘Hallo, myn freon’); het derde album ‘In Earme Band’ uit 1987 was in zijn geheel gevuld met voor koper gearrangeerde nummers.
Maar ondanks alle muzikale creativiteit bleef het album nagenoeg onopgemerkt; reden voor Gysbert om twee jaar later na een korte afscheidstournee de handdoek in de ring te gooien. Bandleider Gerard Rinsma vertrok daarop uit Friesland en keerde pas in 2013 terug, waarna hij onverwacht weer in contact kwam met de vroegere bandleden. En toen Gerard Rinsma in de herfst van 2015 de toenmalige producer tegen het lijf liep, bleek dat deze nog de oorspronkelijke 16-sporen tapes van het album in zijn bezit had. Dankzij de kwaliteit van de opnames kon het album met behulp van geavanceerde digitale techniek helemaal opnieuw gemixt en gemasterd worden. Het resultaat was verbluffend: alsof het album niet in 1987, maar in 2015 was opgenomen.

Zowel Hans als Gerard raakten daardoor zo enthousiast, dat ze 28 jaar na de verschijning van hun zwanenzang besloten om het album alsnog op CD uit te brengen. “Want”’, zo reageert Hans desgevraagd, “onze muziek krijgt nu de mix, die het verdient.” En Gerard: “We vinden het te mooi om het alleen voor onszelf te houden.”

Deze CD met 13 nummers en een bonustrack is vanaf 4 december te koop in de platenwinkels van Leeuwarden, boekhandel Planteyn in Gorredijk en Rinsma Fashion Plaza en De Heeren van Rinsma eveneens in Gorredijk of te bestellen zijn via deze website.

Titel: ‘In Earme Band’ (een armlastige band) van Gysbert en koperkwintet Mellow Brass. De opbrengst van de verkoop zal in zijn geheel naar Help Mij Leven gaan: het opvangproject van straatkinderen in Rio de Janeiro van Robert Smits. (zie www.helpmijleven.org)