Vastelaovond 2014 in Remunj

Avastelaovondls je zoals ik jarenlang in het zuiden hebt gewoond, kun je dezer dagen niet om het carnaval heen. Vastelaovond heet dat in Roermond en als u me deze dagen even niet ziet, komt dat, omdat ik dan daarginds verblijf.

 

 

En ook al ivastelaovond 2s het me als noorderling nooit gelukt om in de hossende massa op te gaan, wel heb ik elk jaar met veel bewondering gekeken naar de carnavaleske uitdossingen en bont geschminkte gezichten. En tussen de praalwagens door werd de Roermondse politiek en de clerus fijnzinnnig op de hak genomen.vastelaovond 10 vastelaovond 9 vastelaovond 8

Want de Rijnlandse variant van het carnaval , die in de hele provincie Limburg en het oosten van Noord-Brabant gevierd wordt, is gebaseerd op de carnavalsviering in steden in het westen van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Vooral Keulen, dat zich op haar beurt weer veel op het carnaval van Venetië baseerde, heeft een grote invloed op de aard van dit carnaval gehad. Tegen het eind van de 19e eeuw werd het carnavalsfeest in het Rijnland gebruikt als een ludiek protest tegen de imperialistische (en protestantse) Pruisen die het gebied annexeerden.
Daarom neemt tot op de dag van vandaag prins Carnaval op de eerste dag van het carnaval de symbolische sleutel van de stad uit handen van de burgemeester, die drie dagen lang ‘de macht’ aan hem overdraagt.
En wie rondkijkt, ziet engelen en heksen, admiraals en palfreniers, clowns in soorten en maten aan het eind – ook al is het nog zo koud, op het Stationsplein feestvieren. En dat vier dagen lang.vastelaovond 5

En wie ik ook verschillende keren voorbij heb zien komen? Met een grote, warrige haardos en twee uitstekende hoorntjes op z’n kop? De duivel himself. En ik vind het nog steeds een grappig gezicht: mensen, die zich vrolijk durven maken over de duivel. Blijkbaar zijn ze voor de duvel niet bang. Daar zou Luther nog van wat kunnen leren.