Hoe 50 jaar geleden de wereld werd veroverd …

“We krijgen het weer zwaar dit jaar”, zei hij met een scheve glimlach. “Hoezo?” wilde ik weten. “Met herdenkingen.” Hij keek mij somber aan. “En waarom zou dat zwaar zijn?” vroeg ik door. “Let maar op, het zijn alleen maar oorlogen, die we gaan herdenken”, antwoordde hij. “De eerste wereldoorlog. De tweede wereldoorlog. De derde wereldoorlog.”

Hij vouwde zijn agenda open, terwijl hij naar de zomer bladerde. “Kijk, hier op 29 juli 1914. Begin van de eerste wereldoorlog. Op die dag werd honderd jaar geleden de Oostenrijkse aartshertog en troonopvolger Frans Ferdinand in Sarajevo vermoord; de lont, die het kruitvat deed exploderen.

Hij bladerde verder naar 1 september. “dan is het precies vijfenzeventig jaar geleden, dat Duitse troepen Polen binnenvielen. “1939” “Inderdaad, het begin van de tweede wereldoorlog.“

Hij bladerde nog een eindje verder naar 9 november. “Wat gebeurde er op die dag?”, vroeg ik voor de zekerheid. Hij keek me meewarig aan. “Precies vijfentwintig jaar geleden viel de Berlijnse Muur.” “Ja, natuurlijk.” Ik herinnerde me de beelden van feestende mensen, die op de muur stonden. “En dat”, zo ging hij door, “wordt wel het eind van de koude oorlog genoemd. Dus maak je borst maar nat. Het is straks een en al herdenking.”

“Dat is wel toevallig” zei ik, “honderd jaar geleden, vijfenzeventig jaar geleden, vijfentwintig jaar geleden. Drie ronde getallen.” “Alleen vijftig jaar geleden was het rustig”, besloot mijn gesprekspartner. “Toen was er even geen wereldoorlog.”

“Maar de wereld werd wel veroverd”, zei ik. Nu was het mijn beurt voor geschiedenisles. “Mag ik even je agenda?” Ik bladerde even terug naar januari. “Jammer, dat je dat er niet in hebt staan. Vijftig jaar geleden veroverden The Beatles Amerika en daarna de rest van de wereld. Op 17 januari stond hun tweede single ‘I want to hold your hand’ op één van de Billboard Top 100. Dat was hun eerste bruggenhoofd in Amerika, waarna John, George, Paul en Ringo op 7 februari aan hun zegetocht door Amerika begonnen. Twee dagen later, op 9 februari, traden The Beatles op in de Ed Sullivan Show, waar 73 miljoen mensen naar keken. En in april van dat jaar stonden ze met vijf singles bovenaan de Billboard Top 100.”

Ik bladerde nog even verder: “hier, 5 juni, in twee dagen tijd werd ons land onder de voet gelopen. Met als hoogtepunt hun concert op 6 juni in de veilinghal van Blokker. Mensen sprongen zelfs in de grachten, toen de rondvaartboot met de The Beatles voorbij voer.

Beatles tijdens rondvaart door Amsterdam: 6 juni 1964

Beatles tijdens rondvaart door Amsterdam: 6 juni 1964

“Maar dat is toch geen oorlog!”, wierp hij tegen. “Nee, er is toen niet gevochten, maar als ik mocht kiezen, zou ik liever willen dat de wereld veroverd wordt door een gitaar dan een geweer.”

En dat is wat ik hoop voor dit jaar: zoals vijftig jaar geleden The Beatles met hun aanstekelijke muziek vreedzaam de wereld veroverden, zo zou ik dat anno 2014 opnieuw wensen. Zouden we daarom dat niet net zo goed mogen herdenken? Om daarvan te blijven dromen, ons daardoor te laten inspireren? Stel je voor alle mensen één groot koor, dat zingt: all you need is love? Of het slotkoor uit de symfonie van Beethoven? U mag mij een dromer noemen, maar ik hoop dat ik niet de enige ben. En ik hoop dat je je op een gegeven moment bij ons aan zal sluiten en ooit de wereld één zal zijn.