Apostel

Het verhaal van Gerard Rinsma, in het dagelijks leven gewoon dominee in het noorden van het land, is dat van een zoektocht. Een zoektocht naar vuur. VUUR. Hij ontdekte het bij een oude straatmuzikant, die de hele wereld was overgetrokken; door hem geïnspireerd ging Gerard zelf de straat op met zijn gitaar, mondharp en zelfgemaakte drumstel. En hij vond makkers, die met hem hetzelfde enthousiasme deelden voor de muziek uit de zestiger jaren. Samen laten ze de sixties herleven. Aanstekelijk en opbeurend. Op straat.

Maar in de kerk? Als het aan Gerard ligt, zet hij de deur van de kerk wijd open om de muziek van de straat er door heen te laten waaien. Want, zo zingt hij,

En nu zwerf ik door de steden en speel de harlekijn
en met een grote glimlach zing ik mijn refrein
en als de kerkdeur open, open voor mij staat,
kom ik bij je spelen als…… muzikant op straat.

Geef mij dus maar een trommel, tamboerijn en gitaar,
en ik kom bij je spelen als…….. muzikant op straat.

Zo is Gerard van straatmuzikant apostel geworden: hij voelt zich geroepen om weer vuur binnen de kerk te brengen. Met zijn muziek – een knipoog naar de sixties en de Top 2000 – met zijn verhaal, met zijn programma’s over Abraham -geroepen om geweten te zijn; over een rijke jongen – hebben of zijn, dat is de vraag; en als apostel Matthijs op zoek naar vuur.

En omdat Fries zijn ‘memmetaal’ is, heeft hij de mooiste liedjes uit zijn straatmuziekrepetoire in het Fries vertaald, in een bundeltje uitgegeven (De Top 40 fan Gerard Rinsma) en zingt die graag samen met anderen in een Friestalige dienst.

 

Een bezoeker schreef:

Zondag was dominee Gerard Rinsma te gast in onze kerk. Het was bomvol in de kerk. Het was heerlijk om weer eens met zoveel mensen samen te zijn. De publiciteit die we aan de komst van deze bijzondere gastpredikant hebben gegeven heeft gewerkt. De stoelen waren voor deze gelegenheid in een halve cirkel gezet met de gezichten in de richting van de schuine wand. In het centrum stonden aan de ene kant de tafel en aan de andere kant de instrumenten van Rinsma. Het zag er veelbelovend uit en we werden daarin niet teleurgesteld.
Het begin van de dienst was traditioneel. De ouderling leidde zoals gewoonlijk het eerste deel van de Voorbereiding en Rinsma nam het van hem over, netjes gekleed in driedelig grijs. Maar na dit eerste deel ging het jasje uit en zong Rinsma aanstekelijke vrolijke liedjes, waarbij hij zichzelf begeleide op gitaar, mondharmonica, drumstel en allerlei kleine instrumentjes. De kinderen, die op de speciaal voor hen gereserveerde eerste rij zaten, genoten, de gezichtjes glunderden en de beentjes wiebelden mee op de maat van de muziek. En te oordelen naar de glimlach die op de meeste gezichten te zien was, en natuurlijk het meezingen van de mensen, waren ook de volwassenen zeer tevreden met deze muzikale gastpredikant.
De liedjes waren niet alleen vrolijk, maar bevatten ook een boodschap. We werden opgeroepen om actief te zijn, niet toe te kijken hoe in de wereld, ver weg of dicht bij, misstanden ontstaan of blijven bestaan, maar de handen uit de mouwen steken. Doe iets als het binnen je bereik ligt. Kortom: het was een vrolijke lichtvoetige dienst waarin de diepgang niet ontbrak. Na afloop bij de gebruikelijke koffie waren de reacties heel positief, iedereen had genoten, Rinsma zelf incluis.